Skip to main content

Mijn aanpak met Spelenderwijs Engels

Engelse lessen bij Miss Dana kenmerken zich door speelsheid.

Playful English … in English!

‘Gewoon’ woordjes en zinnetjes vertalen van het Nederlands naar het Engels is er bij Butterfly Kids niet bij. Engelse lessen bij Miss Dana kenmerken zich door speelsheid. Ik maak daarbij gebruik van conversaties, spelletjes, verhalen, knuffelbeesten, filmpjes en liedjes, al dan niet met gitaar begeleid. Die speelse aanpak spreekt de kinderen enorm aan.

Verder geef ik Engelse les ín het Engels. Door daarbij gebruik te maken van mimiek, veel beeldmateriaal voor visuele ondersteuning en zgn. ‘total physical response’ (tpr) blijft de nieuwe taal beter hangen. Tpr betekent dat je acties (beweging en gebaren) koppelt aan de taal. Zeker in het begin zal ik echt nog wel af en toe wat Nederlands tussendoor praten, ook om de kinderen een veilig, vertrouwd gevoel te geven. Maar door veel Engels te praten, raken kinderen beter gewend aan de taal.

Thema’s van de lessen

De lessen bouw ik steeds rondom algemene thema’s, zoals jezelf voorstellen, familie, sporten, kleuren, kleding, maar eventueel ook een thema waar het kind speciale interesse voor heeft, bijvoorbeeld dieren. En voor kinderen die gaan emigreren heb ik in de taaltraining speciale lessen over schoolgerelateerde onderwerpen.
Soms is het fijn om ook gebruik te maken van een methode Engels, zeker bij kinderen die gaan emigreren. In overleg met ouders zoek ik dan een methode erbij. Mijn ervaring is dat het loont om thuis na de les nog e.e.a. te herhalen. Dat kan uit een methode zijn, maar hoe leuk is het om thuis met elkaar nog eens zo’n leuk Engels spelletje te spelen of liedje te zingen!

Let’s bake

Naast de ‘gewone’ lessen is een andere activiteit soms ook mogelijk, bijvoorbeeld een keer samen koekjes bakken in het Engels of een uitje naar de winkel ondernemen, waar we in het Engels boodschappen doen. Zo leren ze Engelse woorden en zinnen die ze straks met plezier zullen toepassen.

Steeds meer durven

Doordat het privélessen zijn, kan ik veel persoonlijke aandacht geven aan de kinderen en mijn lesplannen op hen afstemmen. Het is fijn om de kinderen te zien groeien in kennis, spreekvaardigheid en zelfvertrouwen. Zeker in het geval van expat-kinderen is het heel belangrijk dat ze wat vertrouwen gaan krijgen en zich durven te uiten in de nieuwe taal. Dan is al de helft gewonnen!

Ready to have fun and learn?